Oleje roślinne nierafinowane — czyli jakie?

Oleje roślinne nierafinowane to ciekawe rozwiązanie z zakresu zdrowego żywienia. Cieszy się ono w dwudziestym pierwszym wieku coraz większym zainteresowaniem wśród wszystkich tych, którzy szukają zdrowego sposobu na kulinaria. Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ oleje roślinne nierafinowane to przede wszystkim bogate źródło nie tylko dobrego smaku, ale także cennych składników odżywczych. W przeciwieństwie do tradycyjnych olejów rafinowanych, które przechodzą przez chemiczne procesy oczyszczania i przetwarzania chemicznego, oleje nierafinowane mają bardziej naturalny charakter, co przekłada się na ich wartość odżywczą. Co warto wiedzieć na ich temat?

Oleje roślinne nierafinowane — co to takiego jest? Podstawowe informacje

Oleje roślinne są pozyskiwane poprzez przeprowadzenie procesu tłoczenia lub ekstrakcji oleistych części roślin; rozumie się przez to nasiona, orzechy czy owoce. Oleje nierafinowane charakteryzują się tym, że nie przechodzą one przez chemiczny proces rafinacji, który prowadzi do usunięcia różnego rodzaju zanieczyszczeń oraz niepożądanych substancji.

Wartości odżywcze olejów roślinnych nierafinowanych zależą od rodzaju rośliny. Przykładowo:

  • olej lniany nierafinowany jest niezwykle cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pełnią istotną rolę z punktu widzenia funkcjonowania mózgu, a także układu sercowo-naczyniowego i regulacji stanu zapalnego,

  • olej kokosowy nierafinowany jest szczególnie ceniony za wysoką zawartość kwasu laurynowego, który może poprawić naturalną odporność organizmu oraz korzystnie wpływać na mikroflorę jelitową,

  • olej z wiesiołka nierafinowany — wspiera równowagę hormonalną oraz pomaga kobietom m.in. na bóle menstruacyjne.

Oleje nierafinowane są charakterystyczne z uwagi na swój intensywny smak i aromat, które nadają unikalny charakter potrawom. Olej rzepakowy nierafinowany bardzo dobrze nadaje się podczas różnego rodzaju sałatek oraz marynat. Z kolei olej sezamowy nierafinowany charakteryzują się mocnym, orzechowym smakiem, dzięki czemu sprawdzają się w przypadku kuchni azjatyckiej podczas smażenia i marynowania potraw. Dzięki zachowaniu wysokiej ilości składników odżywczych — rozumiemy przez to między innymi witaminy, minerały, przeciwutleniacze oaz fitosterole — oleje nierafinowane mogą mieć korzystny wpływ na organizm, obniżając poziom złego cholesterolu we krwi.

Oleje roślinne nierafinowane — czyli jakie?

Jak zatem widzisz, oleje roślinne nierafinowane stanowią ciekawe oraz wartościowe rozwiązanie, jeśli poszukujesz rozsądnej alternatywy dla tradycyjnych olejów rafinowanych. naturalny charakter, bogactwo składników odżywczych, unikalny smak, to zalety, które sprawiają, że oleje roślinne nierafinowane znajdują swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i na przykład podczas pielęgnacji ciała. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem oleju nierafinowanego, kieruj się przede wszystkim rodzajem rośliny, z jakiej jest on pozyskiwany, a także indywidualnymi preferencjami smakowymi. Regularne dodawanie takich olejów do diety może wspierać nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie.